Hondvriendelijke trip naar Oostende!

Onlangs kwam dogmom plots aanzetten met een fAnTaStIsCh idee: even een uitje naar zee bij een weertype waarbij de Crew van Windkracht 10 hun Seaking gewoon terug in de hangar zou parkeren om bij de verwarming te gaan zitten met een kopje thee. Nu, een teckel kan wel wat hebben. Tenslotte zijn we geschapen om in de deutsche Wälder achter dassen te gaan jagen. Maar het is niet omdat het kan, dat het perse moet. 

Maar goed, naar Oostende dus voor een uitwaai-midweek-citytrip. We trokken de auto uit het stopcontact, want zo gaat dat tegenwoordig, gingen op pad en stonden niet veel later met al onze neuzen in de strakke zeebries onze jodiumniveaus aan te vullen. 

Een dogfriendly verblijf had dogmom in haar anticiperende voorzienigheid reeds een tijdje op het oog: Les Cabanes D’Ostende. Een tinyhouse verblijf dat op een rustige plek buiten het centrum ligt, op wandelafstand van zee en strand, en met een elektrische bakfiets in het huurpakket. Ideaal dus.

Jerom zit op een strandstoel voor het winkelhuisje
Les Cabanes d’Ostende

Gewikkelde huisjes 

De stijlvolle, hypermoderne, ecologische en perfect uitgeruste “wikkelhouses” van Les Cabanes zijn niet enkel een lust voor het oog, maar bieden ook alle comfort. Van het luxe hotelbed, de uitstekende isolatie, tot de moderne wifi speakers. Ter plekke wandel je rond in een grote tuin, waar je ‘s ochtends de plaatselijke leghoenders van hun vers gelegde eieren kan verlossen. Op eenvoudige bestelling via de website laat je ontbijtmanden, kaasplanken en BBQ paketten bezorgen. Een van de huisjes beschikt zelf over een hot tub. En jawel, honden meer dan welkom!

Op pad met WhatsApp

Ik was er altijd van overtuigd dat er maar één ding is waarvoor een hond, of bij uitbreiding een mens, naar Oostende zou willen gaan: Garnaalkroketten.

Maar, oh boy, sloeg ik me daar de bal even mis: De Koningin Der Badsteden heeft namelijk wel wat meer in haar mars, zelfs op de koude en winderige kwakkeldagen op het randje tussen winter en lente.

De trouwe lezer of volger weet dat ik, Sir Jerom, steeds bezorgd ben om het culturele niveau van zijn dog pawrents. Ik sleurde hen na een fikse strandwandeling mee op een messenger-gestuurde streetart tocht door Oostende, “The Crystal Ship”.. Stap voor stap word je begeleid langs de leukste streetart en kom je in straten waar je anders nooit zou komen. Pawrents gelukkig, want ze snuiven cultuur op. Jerom gelukkig, want ik snuffelde zo rustig de hele stad af.

Kleine hond staat voor een street art portret van Arno
Street Art Arno

Het weer had nog steeds een strak Atlantisch karakter en ik begon zo langzaamaan in een ijslolly te veranderen. Ik ging dus snel op zoek naar een plek om op te warmen. 

Ik snuffelde links, snuffelde rechts en pikte algauw de geur van een warm teefje op.  Na wat subtiel getrek aan de leiband botsten we zo op het “Regenbooghuis aan zee”, en op de mama van Eddie, de eigenares, een heerlijke dame die ons aan de deur verwelkomde in een Antwerpse tongval, waar men op Kiel of Bosuil eerbiedig het hoofd voor zou buigen. Drinkbakjes bij de deur, gezellig geroezemoes binnen, en een bevallige Schnauzer aan de toog. Hier moesten we zijn dus.

Gelaafd en wel vervolgden we de rest van het parcours, kwamen een levensgrote Arno tegen, een bloemenklok in een park en een vreemde vis.

Speaking of which …de vissers op de pier hebben heel vaak snoepjes bij hebben voor honden. Ik ken ze al goed, en weet precies bij wie ik moet zijn voor wat lekkers.

vier garnaalkroketten op een take-away bord met een potje saus. Onder het bordje staat Jerom hongerig te kijken naar de garnaalkroketten
Madame Kroket

Kroketten en meer

Inmiddels was de zeebries even in pauze gegaan en kwam zowaar de zon even piepen. We hielden een kleine pauze bij Madame Kroket om aan de vistrap de bekendste garnaalkroket van de streek te verorberen, voor de gelegenheid vergezeld van een ‘Madammeke’, een biertje speciaal gebrouwen voor bij deze lekkernij. 

Over lekkernijen gesproken: daar kennen ze wat van in Oostende. Zo werden we bijvoorbeeld uitgenodigd door een oude bekende van dogmom om kennis te maken met Bali, de Turkse schoonheid, en residente viervoeter van Leescafé ‘t Zeeteltje om te komen proeven van een heerlijke pulled pork toast. Deze plek wordt regelmatig door hondjes bezocht, die er telkens even hartelijk ontvangen worden.

De dag werd afgesloten met een heerlijk Italiaans dineetje bij Ensorito, ons aangeraden door de uitbater van Les Cabanes. Je krijgt er trouwens een gratis Prosecco aangeboden als je laat weten dat je bij hen verblijft.

Leescafé ‘t Zeeteltje

De koning op bezoek

Verrassing, oh verrassing! Mijn goede vriend Scott, liet de volgende dag weten dat hij ook wel nood had aan wat zeelucht! Hij noemt zichzelf de King, dus kon hij niet anders dan even langskomen in de Koningin der badsteden. We genoten van een zalige strandwandeling!

Jerom en zijn vriend Scott drinken aan de hondenbar
La Siesta met King Scott

Voor de lunch, trokken we de dogmoms mee naar La Siesta. Niet enkel omdat wij wel even toe waren aan een siësta, maar ook omdat we de zeer unieke en vrolijke hondenbar hadden gespot die buiten aan de zaak staat. Ok, toegegeven…. Scott en ik dachten dat er cocktails in de drinkbakken zouden zitten, maar het was puur L’eau d’ostende. Niet slecht, zeker niet slecht. 

Dogdad was alleen naar het Ensormuseum getrokken, vermoedelijk om achteraf de interessante te kunnen uithangen. Soit, we vonden elkaar later terug bij een andere dogfriendly parel in het centrum: de Rooftop: ‘s zomers een open dakterras. ‘s Winters een gezellige plek met haardvuur. Heerlijk!

Onderweg naar onze Cabane, kochten we wat plaatselijke lekkernijen die we ‘s avonds voor het houtkacheltje in onze tiny house opaten en verder vooral genoten van de stilte.

Afsluiten in Stijl

Het zat er alweer op. Erg jammer, want ik was verknocht geraakt aan de geuren van deze stad.

Vooraleer we de rit naar huis begonnen, moesten er nog twee dingen gebeuren. Ontbijt en een strandwandeling. Het strand van Oostende biedt zeker in het tussenseizoen heel wat losloopmogelijkheden. De website van de stad laat je precies weten waar en wanneer je je beste strandzoomies kan oefenen. 

We sloten onze Oostendetrip af in stijl: met een ontbijt in het Grote Post Cultuurcafé, een prachtige setting waar je kan genieten van ontbijt, lunch of cocktails. Een waardige afsluiter? Absoluut. En we kregen daar ook een gouden tip en een goede reden om nog eens terug te komen: De Zilte Stilte is een prachtig vakantiehuisje in Oostende, dat ontzettend hondvriendelijk is. Mij zien ze hier nog!

Jerom zit trots op een zeteltje
Grote Post Cultuurcafé

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *